swMenuFree


Gazetka szkolna

separator.jpg
ksiazka.jpg
ksiazka2.jpg

Zamówienia publiczne

 PROJEKT EDUKACYJNY Z JĘZYKA FRANCUSKIEGO

 

„Francuskie Dania Regionalne”

 

Każdy kraj posiada własne tradycje kulinarne, wyjątkowe i niepowtarzalne. Chcąc przybliżyć Wam francuskie dania regionalne, 6 grudnia 2013 roku, uczniowie klasy francuskojęzycznej 2d tworzący 4 ekipy:  „naleśnikową - crêpes” Dawid Gunzer, Piotr Mielcarek, Maciej Miziński, Mateusz Wysocki; „warzywną-ratatouille” Magdalena Gabor, Jakub Lachowicz, Joanna Raczycka, Natalia Wójcik;  „bagietkową-baguette Patrycja Chabrowska, Sylwia Drobińska, Magdalena Maciaszczyk, Wiktoria Tokarzewska; babeczkową - muffines” Karen Ameur, Paulina Bączyk, Paulina Stempowska, przygotowały potrawy specyficzne dla regionu Normandii, Prowansji i regionu paryskiego. Uczniowie przygotowali także stosowne przepisy, wręczane obligatoryjnie każdemu „smakującemu” ww. dań. Oczywiście, nie zabrakło plakatów z przepisami opracowanymi na podstawie tradycyjnych receptur francuskich. Jak można się domyślić, degustacjom nie było końca! Na szczęście, mając przepisy, można samodzielnie francuskie potrawy przygotować w domu dla rodziny i przyjaciół.  Zapraszamy!

 

opracowała: Urszula Słojkowska, nauczycielka języka francuskiego


 

stat4u